Οι θαυμαστές της Taylor Swift περίμεναν με κομμένη την ανάσα τον συναισθηματικό «τυφώνα» που θα έφερνε το 10ο άλμπουμ της δημοφιλούς τραγουδίστριας με τίτλο «The Tortured Poets Department».
Θυμός, θλίψη, νοσταλγία, αυτά είναι τα συναισθήματα που θέλουν να βιώνουν οι φαν της Taylor Swift και εκείνη τους τα πρόσφερε απλόχερα με το νέο άλμπουμ, που ήταν η πρώτη κυκλοφορία μετά τον χωρισμό της από μια σχέση 6 ετών. Η Swift έβαλε σε στίχους τη θλίψη που βίωνε καθημερινά λόγω του χωρισμού και οι θαυμαστές της αναζήτησαν σε αυτούς τον πόνο που συνήθως αποστρέφονται στη ζωή τους.
Γιατί κάτι τόσο κακό είναι καλό;
Γιατί όμως οι φαν της Αμερικανίδας τραγουδίστριας αποζητούν το κλάμα και τον πόνο στα τραγούδια της; Οι ειδικοί λένε ότι είναι φυσιολογικό και συχνά χρήσιμο να συνδεόμαστε με σπαρακτική μουσική και παρά το γεγονός ότι όσοι την ακούν βιώνουν κάτι αρνητικό, στην ουσία νιώθουν καλά.
«Κάθαρση και επικύρωση» είπε η Arianna Galligher, διευθύντρια του Gabbe Well-Being Office και του προγράμματος Stress, Trauma and Resilience (STAR) στο «The Ohio State University Wexner Medical Center». Όπως αναφέρει το CNN η Galligher επισημαίνει πόσο ευεργετικό είναι να υπάρχει μία οδός για να εξερευνήσει κανείς τα πιο επώδυνα συναισθήματα και να μην νιώσει μόνος του, καθώς τα ίδια συναισθήματα μπορεί ταυτόχρονα να τα βιώνει και κάποιος άλλος.
«Ακόμη και αν δεν βρίσκεστε εν μέσω χωρισμού, η αξιοποίηση αυτών των συναισθημάτων από προηγούμενες εμπειρίες μπορεί να βοηθήσει. Όλοι πέφτουμε στην παγίδα της αποφυγής αυτών των συναισθημάτων. Το να είστε σε θέση να επιστρέψετε σε αυτά, σκεφτείτε το ως μια επεξεργασία εκείνης της περιόδου» δήλωσε ο Dr. Jaryd Hiser, ψυχολόγος στο «The Ohio State University Wexner Medical Center».
Η μουσική γαληνεύει
«Η μουσική μπορεί να είναι το κλειδί για να κάνει τους ανθρώπους, οι οποίοι διαφορετικά δεν θα αισθάνονταν ασφαλείς, να μπουν σε αυτές τις δύσκολες εμπειρίες και συναισθήματα, να τις επανεξετάσουν» δήλωσε ο Hiser.
«Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να εισέλθει κανείς στην ενσυνειδητότητα. Αν μπορούσαμε να είμαστε προσεκτικοί όλη την ώρα, αυτό θα ήταν υπέροχο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να το κάνουμε» πρόσθεσε.
Σπαραγμός, ο εθνικός ύμνος της Swift
Σύμφωνα με την Arianna Galligher η Swift έχει πολλά και πετυχημένα τραγούδια χωρισμού εξαιτίας των αποχρώσεων που έχει η γραφή τους. Ενώ μέσα στα τραγούδια υπάρχει διάχυτη η θλίψη και η απώλεια, υπάρχει έντονη και η ανάγκη ενδυνάμωσης όσων τα βιώνουν.
Σε ένα τραγούδι από το νέο της άλμπουμ, το «Fresh Out the Slammer», η Swift γράφει ότι από το να «εξαφανίζεται καθημερινά για μια ματιά στο χαμόγελό του» λέει ότι έμαθε, είναι ελεύθερη και πήρε τα μαθήματά της. «Και δεν ακολουθεί πάντα το τρόπαιο της εγκαταλελειμμένης πρώην με ένα εκδικητικό τραγούδι χωρισμού» λέει η Galligher.
«Πολλά από τα τραγούδια της φέρνουν στην πραγματικότητα ισορροπία. Και ναι, [κάποια τραγούδια] τονίζουν κατά κάποιο τρόπο το «γι’ αυτό βάζω ένα όριο», αλλά συχνά υπάρχουν και στίχοι που μιλούν για το «να πώς μεγάλωσα και άλλαξα και τι έμαθα για τον εαυτό μου και ίσως τι θα έκανα διαφορετικά». Νομίζω ότι αυτό το είδος ισορροπημένης εξερεύνησης είναι ένα υγιές μοντέλο» αναφέρει η διευθύντρια του Gabbe Well-Being Office
«Δεν υπάρχει τίποτα για να εκδικηθείς, δεν υπάρχουν λογαριασμοί για να τακτοποιήσεις όταν οι πληγές έχουν επουλωθεί. Και μετά από περαιτέρω σκέψη, ένας μεγάλος αριθμός από αυτές αποδείχθηκε ότι ήταν αυτοτραυματισμός» έγραψε η Swift στην ανάρτηση στο Instagram που αφορούσε το άλμπουμ της.
Πόσο είναι το πολύ;
Όσο παρηγορητικά και αν είναι τα τραγούδια του χωρισμού μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει δήλωσε η Galligher. «Αν βυθιστούμε σε αυτά για πολύ καιρό, αρχίζει να επηρεάζει την ικανότητά μας να λειτουργούμε, και αυτός είναι σίγουρα ένας λόγος για να κάνουμε μια παύση και ίσως να ακούσουμε άλλα είδη μουσικής» πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η μουσική είναι ένας αγωγός πρόσβασης στα δικά μας συναισθήματα και μερικές φορές επεξεργασίας μέσα από αυτά», δήλωσε η Galligher. «Το να αφήνουμε χώρο για να είναι παρόντα αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ σημαντικό, και η μουσική μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να το εκμεταλλευτούμε αυτό».
ΠΗΓΗ: BHMA