Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε 26 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων.
Ένα πάρκο ναυτικής παράδοσης, στο οποίο θα ενταχθούν το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», η τριήρης «Ολυμπιάς», το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty» και το υποβρύχιο «Πρωτεύς» πρόκειται να δημιουργηθεί στον Φλοίσβο.
Πολεμικό Ναυτικό Μουσείο στο Παλαιό Φάληρο
«Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, που θα υλοποιηθεί σε ένα χώρο 24 στρεμμάτων και είχε γι’ αυτό παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, συζητείται αυτή τη στιγμή στη Βουλή με εισηγητή εμένα. Ο εφοπλιστής, κ. Άρης Θεοδωρίδης, διέθεσε 35 εκ. ευρώ για την ανάπλαση της περιοχής και την κατασκευή του έργου».
«Χρειάστηκε η συνεργασία 15 Υπουργείων για να εκδώσουν την περιβαλλοντολογική μελέτη, τις πολεοδομικές άδειες και την αποδοχή της δωρεάς».
«Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 4 συνεδριάσεις και την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας σε νόμο.Από την κύρωση του νόμου υποχρεούται ο δωρητής σε 3 έτη, να παραδώσει το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο διαχειριστή, που είναι το Πολεμικό Ναυτικό, με τη μορφή που φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Επιτέλους ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ. Το Παλαιό Φάληρο γίνεται πόλος έλξης όχι μόνο για τους δημότες του, αλλά για όλους τους Έλληνες».
Πολεμικό Ναυτικό Μουσείο στο Παλαιό Φάληρο
Τι περιλαμβάνει το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης:
• Δύο ορόφους με εκθέματα του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού.
• Αίθουσα Συνεδρίων.
• Αίθουσες διδασκαλίας.
• Αίθουσες ψηφιακά εξοπλισμένες που παρέχουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανατρέξουν στην ιστορία του Ναυτικού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
• Κατάστημα εστίασης και αναψυκτήριο.
• Χώρους στάθμευσης, στέγαστρα, περίπτερα και χώρους υγιεινής.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου: «Σε αυτή την αίθουσα και σε λίγες ημέρες σε εκείνη της Ολομέλειας, γράφεται ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας. Με την ολοκλήρωση του Πάρκου και την τοποθέτηση της Τριήρους ‘ΟΛΥΜΠΙΑΣ’, του Υποβρυχίου ‘ΠΡΩΤΕΥΣ’ και του εμπορικού ‘HELLAS LIBERTY’, δημιουργείται ένα σύμπλεγμα υψηλής ιστορικής σημασίας».
Και σημειώνει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά για την αγαστή μας συνεργασία, αλλά κυρίως για τις ταχείες και συντονισμένες ενέργειές τους, που οδήγησαν το έργο στην τελική του ευθεία και επί αυτών εστιάζω σε μεγάλο βαθμό τη θετική εξέλιξη του εγχειρήματος».