Κίνα ανέφερε ότι το διαστημικό σκάφος προσεληνώθηκε και κάρφωσε τη σημαία της χώρας, για πρώτη φορά στην σκοτεινή και ανεξερεύνητη πλευρά του φεγγαριού. Στόχος το σκάφος να συλλέξει δείγματα βράχων και εδάφους,να τα φέρει πίσω στη Γη και να μελετηθούν.
Ο ανιχνευτής Chang’e-6 εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα και η προσελήνωση έγινε την Κυριακή. Η διαστημική υπηρεσία ανέφερε ότι το διαστημόπλοιο άντεξε σε δοκιμή υψηλής θερμοκρασίας στη σεληνιακή επιφάνεια και πήρε δείγματα προχωρώντας σε διάτρηση εδάφους.
Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στις 25 Ιουνίου. «Αποστολή εξετελέσθη!» Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying έγραψε στο X. «Ένας άνευ προηγουμένου κατόρθωμα στην ανθρώπινη ιστορία της σεληνιακής εξερεύνησης!»
Οι αποστολές στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού είναι πιο δύσκολες επειδή δεν «βλέπει» τη Γη, απαιτώντας δορυφόρο αναμετάδοσης για τη διατήρηση των επικοινωνιών. Το έδαφος είναι επίσης πιο τραχύ, με λιγότερες επίπεδες εκτάσεις για προσεδάφιση.
Το Xinhua είπε ότι ο τόπος προσελήνωσης του ανιχνευτή ήταν η λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken, ένας κρατήρας πρόσκρουσης που δημιουργήθηκε πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, έχει βάθος 13 χιλιόμετρα (8 μίλια) και διάμετρο 2.500 χιλιόμετρα (1.500 μίλια). Είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος από αυτούς τους κρατήρες στο φεγγάρι, επομένως μπορεί να παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες, είπε το Xinhua.
Το πρόγραμμα της Σελήνης είναι μέρος του αυξανόμενου ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες – που εξακολουθούν να είναι ηγέτιδες στην εξερεύνηση του διαστήματος – και άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Η Κίνα έχει θέσει σε τροχιά τον δικό της διαστημικό σταθμό και στέλνει τακτικά πληρώματα εκεί. Η Κίνα σκοπεύει να στείλει ένα άτομο στη Σελήνη πριν από το 2030, κάτι που θα την έκανε το δεύτερο κράτος μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα το καταφέρει.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr