Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Αυτός ο άνθρωπος με τον μαγικό αριστερό πόδι, την αμέτρητη ευφυΐα και τον σκανδαλώδη χαρακτήρα, άφησε το αποτύπωμά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και πέρα από αυτό. Η ζωή του, από τα φτωχά προάστια του Μπουένος Άιρες μέχρι τη δόξα των παγκόσμιων κυπέλλων ήταν μια ανατρεπτική συναρπαστική περιπέτεια, αλλά και γεμάτη με αντιφάσεις και προκλήσεις.
Παιδικά χρόνια και η αγάπη του Μαραντόνα για τη μπάλα
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960 στη Villa Fiorito, ένα φτωχό προάστιο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Ήταν ο δεύτερος γιος του Ντιέγκο και της Ντάλμα Σαλβαδόρα Φράνκο. Ήταν το πέμπτο παιδί ενός εργάτη και μιας νοικοκυράς, Από νεαρή ηλικία, φάνηκε ότι ο Μαραντόνα είχε ένα φυσικό ταλέντο για το ποδόσφαιρο.
Ξεκίνησε να παίζει στον τοπικό σύλλογο “Los Cebollitas” και γρήγορα έκλεψε την παράσταση με τις εκπληκτικές τεχνικές του κινήσεις και την εκρηκτική του ταχύτητα, ήδη από την ηλικία των 8 ετών.
Σε ηλικία 15 ετών, ο Μαραντόνα κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα της Αργεντινής, δείχνοντας ότι ήταν έτοιμος για τον παγκόσμιο σκηνικό. Στα 14 του χρόνια, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Αργεντινική ομάδα Argentinos Juniors, ενώ το ντεμπούτο του το έκανε δύο χρόνια αργότερα, το 1976, 10 μέρες πριν κλείσει τα 16 του χρόνια.
Ο Μαραντόνα κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην Νιούελς Ολντ Μπόις σε ηλικία μόλις 16 ετών, το 1976. Από τότε, άρχισε να διαπρέπει και να εντυπωσιάζει τόσο το κοινό, όσο και τους προπονητές και τους συμπαίκτες του. Ο Μαραντόνα οδήγησε την Νιούελς σε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, το 1979 και το 1980, ενώ έγινε γρήγορα το αντικείμενο πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων.
Το 1982, ο Μαραντόνα μετακινήθηκε στην Βαρκελώνη για να αγωνιστεί με την Μπαρτσελόνα. Εκεί, συνέχισε να εντυπωσιάζει με την τεχνική του και τη δυναμική παρουσία του στο γήπεδο. Αν και η περίοδος του στην Μπαρτσελόνα ήταν σύντομη, διήρκησε μόνο δύο χρόνια, αφήνοντας άφωνο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, κάνοντας τον ιδιαίτερα αγαπητό στον Καταλανικό σύλλογο, ο οποίος τον προετοίμασε για το επόμενο μεγάλο του ταξίδι στην Ιταλία και την Νάπολι.
Οι θρίαμβοι του Ντιέγκο Μαραντόνα με την Νάπολι
Η πιο εντυπωσιακή στάση της καριέρας του Μαραντόνα όμως ήταν στη Νάπολι της Ιταλίας. Το 1984, μετακόμισε στην πόλη του Νάπολι, και ήταν εδώ που έζησε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του. Η Νάπολι αποτελούσε τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του Μαραντόνα, μετά την Μπαρτσελόνα, στην οποία αγωνίστηκε από το 1982 έως το 1984.
Υπό τον προπονητή Ρίνο Μαρκέσι, ο Μαραντόνα οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση δύο συνεχόμενων τίτλων Serie A και ένα τρόπαιο του UEFA, και ένα κύπελλο Ιταλίας. Οι Ναπολιτάνοι αγάπησαν τον Ντιέγκο όχι μόνο για την ποδοσφαιρική του ικανότητα, αλλά και για την αφοσίωσή του στην ομάδα και την πόλη.
Το Golden Boy της ομάδας και της πόλης, ήταν ο ηγέτης της ποδοσφαιρικής «ταξικής» επανάστασης στο Ιταλικό ποδόσφαιρο. Ήταν η πρώτη φορά που ο οικονομικά φτωχός ιταλικός νότος μπόρεσε να κερδίσει τον πλούσιο και βιομηχανοποιημένο βορρά.
Στη Νάπολι, ο Μαραντόνα ανέπτυξε την πλέον στενή σχέση με τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι τον αγάπησαν σαν θεό και ανταμείφθηκαν με αφοσίωση και αγάπη. Ενώ παρέμεινε στην Νάπολι μόνο επτά χρόνια, αυτή η περίοδος αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στην καριέρα του και τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη.
Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και η σχέσεις με τη Μαφία
Ωστόσο, η επιτυχία και η δόξα είχαν και το δικό τους τίμημα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Νάπολι, ο Μαραντόνα άρχισε να υποκύπτει στον πειρασμό των ναρκωτικών. Οι εξάρσεις του, οι επικίνδυνες σχέσεις, και οι επανειλημμένες συλλήψεις για ναρκωτικά τον έκαναν στόχο ενδεχόμενης καταστροφής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το 1991, όπου ο Μαραντόνα αποβλήθηκε για 15 μήνες από την Ιταλική ομοσπονδία, καθώς βρέθηκε θετικός σε τεστ ναρκωτικών, που αφορούσε τη χρήση κοκαΐνης.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο Μαραντόνα προσπάθησε να ξεφύγει από την εξάρτησή του στα ναρκωτικά και κυρίως την κοκαΐνη. Προσπάθησε αρκετές φορές να υπερνικήσει το πρόβλημα, αλλά η εξάρτηση ήταν ισχυρή. Η εξάρτηση αυτή είχε σοβαρές συνέπειες στην υγεία του, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προβλημάτων.
“Δεν έπαιζα έτσι όπως έπαιζα επειδή έπαιρνα ναρκωτικά. Έπαιζα έτσι όπως έπαιζα, παρότι έπαιρνα ναρκωτικά” θα δηλώσει κάποια στιγμή ο Μαραντόνα.
Μια άλλη σκοτεινή πτυχή της ζωής του Μαραντόνα ήταν η σχέση του με τη μαφία. Υπήρξαν αναφορές που τον έφερναν σε επαφή με μαφιόζους, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου που έζησε στην Ιταλία, και αγωνιζόταν στην ομάδα της Νάπολι. Οι άνθρωποι της Καμόρα, τροφοδοτούσαν τις αδυναμίες του με γυναίκες και κοκαΐνη.
Οι σχέσεις αυτές θέτουν ερωτηματικά για το αν ο Μαραντόνα ήταν απλώς ένα “πρόσωπο-σύμβολο” για τη μαφία ή αν είχε πραγματική συμμετοχή στις δραστηριότητές της.
Η μεγάλη διάκριση με την Αργεντινή στο Μουντιάλ του ’86
Το πραγματικό αστέρι του Ντιέγκο Μαραντόνα άρχισε να λάμπει στην παγκόσμια σκηνή κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό. Ο Μαραντόνα ηγήθηκε της Εθνικής Αργεντινής και της ομάδας του προς τη νίκη στο τουρνουά απέναντι στη Δυτική Γερμανία. Οι αναμνήσεις από εκείνο το καλοκαίρι παραμένουν αξέχαστες για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου.
Ο Μαραντόνα εντυπωσίασε τον κόσμο με τις μαγικές επιδόσεις του στο γήπεδο, αλλά και με τα πολυσυζητημένα γκολ που πέτυχε. Στο ιστορικό παιχνίδι εναντίων της Αγγλίας, σε ένα παιχνίδι με έντονο συναισθηματικό φορτίο και πολιτικό υπόβαθρο λόγω του Πόλεμου στα Φώκλαντ, Το “Χέρι του Θεού” και το “Γκολ του Αιώνα” κατέληξαν να είναι δύο από τα πιο διάσημα γκολ που έχουν πετύχει ποτέ ποδοσφαιριστές.
Όταν αργότερα ρωτήθηκε για τη χρησιμοποίηση του χεριού και της πιο διάσημης “παρανομίας” σε αθλητικό επίπεδο, ο Μαραντόνα θα απαντήσει πως ήταν το “Χέρι του Θεού“. Ήταν μια άτυπη απονομή δικαιοσύνης για την Αργεντινή, για όλα όσα γίνονταν εκτός από τις γραμμές του γηπέδου, μεταξύ των δύο αυτών χωρών.
Ο φιλανθρωπικός αγώνας στην Ατσέρα, κόντρα σε όλους
Κατά την διάρκεια της παραμονής του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολι, λίγο μετά τη μεταγραφή του στην ομάδα, ένας φίλαθλος θα πλησιάσει τον Αργεντίνο σταρ, και θα του ζητήσει να διοργανωθεί κάποιο φιλανθρωπικό παιχνίδι που θα παίξει η ομάδα της Νάπολι, και τα έσοδα να διατεθούν για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών, της θεραπείας του γιου του φιλάθλου, που έπασχε από σοβαρή ασθένεια. Ο Ντιέγκο μεταβίβασε το αίτημα στη διοίκηση της ομάδας, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.
Αμέσως μετά την κοινοποίηση της άρνησης της ομάδας, για να δοθεί η έγκριση για το φιλικό παιχνίδι, υπό τον φόβο τραυματισμού των παικτών της ομάδας, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, πλήρωσε και ασφάλισε για 12 εκατομμύρια λιρέτες τα πόδια των συμπαικτών του στην γνωστή εταιρεία Lloyd’s.
“Δεν πάει να γα…θεί η Lloyd’s, αυτό το παιχνίδι θα γίνει για χάρη του παιδιού”.
Το φιλικό παιχνίδι θα διεξαχθεί τελικά στην πόλη Ατσέρα, το 1985, σε ένα γήπεδο σε άθλια κατάσταση, με τον Αργεντίνο να δίνει τα πάντα, μπροστά σε 10.000 κόσμου.
Η τελευταία περίοδος και ο θάνατος του Μαραντόνα
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τη δεκαετία του 2000, ο Μαραντόνα έζησε μια περίοδο δυσκολιών κυρίως λόγω προβλημάτων υγείας. Οι καταχρήσεις των ναρκωτικών και οι προσωπικές του δυσκολίες τον είχαν εξαντλήσει τόσο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Στις 25 Νοεμβρίου 2020, ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέθανε στην ηλικία των 60 ετών από καρδιακή ανακοπή.
Ο θάνατός του προκάλεσε πένθος σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και τους λάτρεις του αθλήματος παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία του, αναγνωρίζοντας τον τεράστιο ρόλο που διαδραμάτισε στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Η κληρονομιά του Ντιέγκο Μαραντόνα
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα αφήνει πίσω του μια ποδοσφαιρική κληρονομιά που είναι αδιαμφισβήτητη. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής μοναδικής τεχνικής και φαντασίας, ένας παίκτης που με τη μαγεία του ποδοσφαιρικού του ταλέντου μπορούσε να αλλάξει την εξέλιξη ενός αγώνα με μια κίνηση. Η παγκόσμια κοινότητα του ποδοσφαίρου θα θυμάται για πάντα τον Ντιέγκο Μαραντόνα ως έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Ο Μαραντόνα δεν ήταν απλά ένας ποδοσφαιρικός ήρωας, ήταν και ένας άνθρωπος με αντιφατικά χαρακτηριστικά. Οι προσωπικές του αναταραχές, οι καταχρήσεις των ναρκωτικών, και η πολυσυζητημένη συμπεριφορά του δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά γύρω από τη ζωή του.
Ήταν ένας άνθρωπος με όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες και αρετές, και αυτό τον έκανε ακόμα πιο αξιολάτρευτο, και πάντα κρατούσε τη φλόγα του πάθους για το ποδόσφαιρο ζωντανή. Για να μπορέσουμε να συμπυκνώσουμε το μέγεθος του Μαραντόνα, αρκεί να αναφέρουμε το σύνθημα των οπαδών της Νάπολι, έξω από τα νεκροταφεία της πόλης: “Δεν φαντάζεστε τι χάνετε!”
Ο Μαραντόνα ήταν ένας από εμάς, που όλοι μας θα θέλαμε να ήμασταν εκείνος.
ΠΗΓΗ:maxmag.gr
Για το συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκανοι παρακάτω πηγές:
Ντιέγκο Μαραντόνα: από el.wikipedia.org, Τελευταία πρόσβαση 24/10/2023
Μαραντόνα: Όταν ο «θεός» αγνόησε τους πάντες και έπαιξε στις λάσπες για να σώσει ένα άρρωστο παιδί, από: www.newsbeast.gr, Τελευταία πρόσβαση 24/10/2023
Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή, από: www.lifo.gr, Τελευταία πρόσβαση 24/10/2023
Μαραντόνα: Οι σταθμοί της καριέρας του «θεού του ποδοσφαίρου» από, www.cnn.gr, Τελευταία πρόσβαση 24/10/2023