Νίκος Κοκλώνης: Η περιουσία, το ξέπλυμα και ο Εισαγγελέας

Νίκος Κοκλώνης

Ο Νίκος Κοκλώνης έχει βρεθεί στο μάτι…του κυκλώνα. 

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως ο γνωστός επιχειρηματίας, παραγωγός και παρουσιαστής, Νίκος Κοκλώνης ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για εγκληματική οργάνωση με την μορφή μαφίας που έκανε συστηματικά ξέπλυμα μαύρου χρήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ δεσμεύτηκαν η κινητή και ακίνητη περιουσία του.

Νίκος Κοκλώνης

Ακολούθως θα κληθεί κάποια στιγμή να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για όσα του προσάπτει η Αρχή αφού στο πόρισμα γίνεται λόγος για χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονται στα 22.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Χαράλαμπου Βουρλιώτη ο επικεφαλής της Αρχής ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης τόσο σε βάρος του Νίκου Κοκλώνη όσο και άλλων εμπλεκομένων για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Νίκος Κοκλώνης: H χρεωκοπία της Air Fast

Ένας μεγάλος έρωτας στο Βερολίνο αλλά και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, όπως εξομολογείται στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργήσει το 2010, σε ηλικία 27 ετών, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Air Fast Tickets.

νικοσ κοκλωνησ ξεπλυμα

Με αρχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ το οποίο, είχε δανειστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, από τοκογλύφο και σε πρώτη φάση, λειτουργούσε σε ένα μικρό γραφείο στον Πειραιά.

Στην αρχή δεν πούλαγε εισιτήριο ούτε…στον εαυτό του! Σε αυτή την κατεύθυνση, αποφάσισε να βγει επιθετικά, δίνοντας έμφαση στις προσφορές, ένα πεδίο που εκείνη την εποχή γνώριζε μεγάλη άνθηση στο διαδίκτυο.

Έτσι, λοιπόν, η Air Fast Tickets, προσφέροντας αεροπορικά εισιτήρια με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με την κανονική τους τιμή, μπόρεσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Με μια σειρά από διαφημιστικές καμπάνιες, στις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν διασημότητες από το εγχώριο καλλιτεχνικό στερέωμα, η εταιρεία κατάφερε να πλασαριστεί σαν έναν δυναμικά ανερχόμενο παίκτη του κλάδου.

Ήταν μάλιστα τότε που το όνομα του Νίκου Κοκλώνη ακουγόταν ολοένα και περισσότερο και γινόταν γνωστότερο στο ευρύ κοινό, ωστόσο είχε ακόμη να διανύσει αρκετή απόσταση μέχρι να μπει στο σπίτι κάθε ελληνικού νοικοκυριού.

Η αρχή του τέλους

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουνίου 2014, όταν ο ΕΒΕΑ απένειμε στην εταιρεία το βραβείο της πλέον αναπτυσσόμενης μικρομεσαίας επιχείρησης, την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα αρχικά στο εξωτερικό και στη συνέχεια στην Ελλάδα, έφεραν την εταιρεία να έχει συσσωρεύσει οφειλές ύψους 45 εκατ. ευρώ από τη δραστηριοποίησή της σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), που εποπτεύει για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών – μελών της τα πρακτορεία πώλησης εισιτηρίων, έθεσε σε καθεστώς default την AirfastTickets. Έτσι, η εταιρεία δεν μπορούσε να λειτουργεί ως διαπιστευμένο από την ΙΑΤΑ πρακτορείο πώλησης εισιτηρίων και θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους συνέχισης των πωλήσεών της σε βάρος του περιθωρίου κέρδους της.

Η εταιρεία είχε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο και τεράστια διαφημιστική παρουσία τόσο στα ελληνικά όσο και στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Νίκος Κοκλώνης πούλησε το 45% της εταιρείας στην Αμερική, έναντι 180 εκατ. ευρώ, σε Κινέζους επενδυτές και παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Οι προσφορές και τα κουπόνια της Dealber

Ο Νίκος Κοκλώνης δεν πτοήθηκε από την χρεωκοπία της Air Fast Tickets, και το 2016 προχώρησε στην δημιουργία της Fast Call ΙΚΕ, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Dealber και παραμένει, ενεργή μέχρι και σήμερα.

Προσηλωμένος στο κομμάτι των προσφορών, η Dealber ήταν μια διαδικτυακή πλατφόρμα, που πρόσφερε κουπόνια και εκπτώσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, από πακέτα διακοπών μέχρι ακριβά κινητά τηλέφωνα και έπιπλα με έκπτωση μέχρι και 70%.

Πρεσβευτής της πλατφόρμας υπήρξε ο καλός του φίλος, Τρύφωνας Σαμαράς, ο οποίος υπήρξε ο μοναδικός διάσημος που του συμπαραστάθηκε μετά την κατάρρευση της Air Fast Tickets. Ωστόσο, δεν άργησαν οι καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίοι δήλωναν εξαπατημένοι καθώς είτε δεν είχαν ποτέ παραλάβει τα προϊόντα που είχαν πληρώσει και παραγγείλει είτε είχαν αγοράσει υποτιθέμενα εκπτωτικά κουπόνια για την αγορά προϊόντων από δύο μεγάλες εταιρείες επίπλων και ηλεκτρικών ειδών και όταν προσέρχονταν στο ταμείο για την εξαργύρωση τους, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων δήλωναν άγνοια για την συνεργασία ή δεν ήταν διαθέσιμοι οι συγκεκριμένοι κωδικοί που περιλαμβάνονταν στο κουπόνι.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να της επιβληθούν πρόστιμα από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ύψους 105.000 ευρώ το 2017 για παραβίαση των διατάξεων περί Προστασίας Καταναλωτή και ειδικότερα αυτών που διέπουν τις συναλλαγές από απόσταση και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και σχετικά με τη διάθεση καταναλωτικών προϊόντων στην αγορά. Ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής τότε δήλωνε άγνοια για τα πρόστιμα ενώ υποστήριζε ότι έχει αποχωρήσει από την εταιρεία. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2016 εμφανιζόταν ο ίδιος ως διαχειριστής της εταιρείας ενώ από το 2017 μέχρι το 2020 διαχειριστής ήταν ο υπήκοος Αλβανίας Meta Armando Kiersto.

Νίκος Κοκλώνης: Η πυραμίδες στην Ινδία και το άνοιγμα στα μίντια 

Το όνομα του Νίκου Κοκλώνη φιγούραρε το 2019 σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Times of India σύμφωνα με το οποίο υπήρχαν κατηγορίες για τον ίδιο και συνεργάτιδά του, οι οποίες αφορούσαν στο στήσιμο επενδυτικής πυραμίδας, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ο τηλεπαρουσιαστής και τηλεοπτικός παραγωγός συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια τη δράση του, η οποία σήμερα έχει μετατοπιστεί και επικεντρώνεται στον χώρο των μίντια μέσα από τις εταιρείες Barkingwell Media και Barkingwell Progress, οι οποίες συστάθηκαν επίσημα το 2021. Εδρεύουν στο κτίριο, που κάποτε αποτελούσε την ναυαρχίδα των μιντιακών επιχειρήσεων του εκλιπόντος Δημήτρη Κοντομηνά, στο 41ο χιλιόμετρο της Αττικής Οδού στην Παιανία ενώ διαχειριστής τους εμφανίζεται ο Νίκος Κοκλώνης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Barkingwell Media, το 2020 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 4,6 εκατ. ευρώ έναντι 570.578 ευρώ το 2019 ενώ τα καθαρά αποτελέσματα έκλεισαν σε ζημιές 733.146 έναντι ζημιών 894.809 ευρώ.

Ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε μέσα από την εκπομπή που παρουσιάζει στον Alpha: