Η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά τις ενέργειες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις ενός ατόμου. Σύμφωνα με το “Global Health Data Exchange”, περίπου 310 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η κατάθλιψη αναγνωρίζεται πλέον παγκόσμια ως σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;
Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική διαταραχή ή διαταραχή της διάθεσης. Είναι διαφορετικό από το να νιώθεις λύπη μια στο τόσο. Ένας καταθλιπτικός ασθενής παλεύει με αυτή τη χρόνια πάθηση ψυχικής υγείας αντιμετωπίζοντας επίμονα συναισθήματα θλίψης. Επιπλέον, οι φυσιολογικές του λειτουργίες, όπως τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης, οι συνήθειες ύπνου και η όρεξη, επηρεάζονται από την κατάθλιψη που είναι μια σοβαρή ασθένεια. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να διαγνωστεί από γιατρό.
Ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης;
Σε κάθε συγκεκριμένο έτος, η κατάθλιψη επηρεάζει 1 στους 15 ενήλικες και 1 στα 6 άτομα θα βιώσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Περίπου το 3,4 % του παγκόσμιου πληθυσμού -ή το 2 με 6 % όταν συμπεριλαμβάνεται το περιθώριο σφάλματος- έχει περιόδους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Αυτό το ποσοστό εκτιμάται, ότι είναι γύρω στα 264 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Η Ουκρανία έχει το 6,3 % των κατοίκων της που αντιμετωπίζουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, γεγονός που την καθιστά τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης. Αυτός ο αριθμός δείχνει, ότι είναι η χώρα με τη χειρότερη κατάσταση ψυχικής υγείας στον κόσμο. Μετά την Ουκρανία ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με ποσοστό κατάθλιψης 5,9%. Ακολουθεί η Αυστραλία, η Εσθονία, η Βραζιλία και η Ελλάδα στην έκτη θέση.
Ποιες χώρες έχουν τα χαμηλότερα περιστατικά κατάθλιψης;
Αν και η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αν ψάχνετε για μέρη με χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, θα διαπιστώσετε, ότι βρίσκονται κυρίως στα νησιά του Ειρηνικού. Οι Νήσοι Σολομώντα π.χ, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καταθλιπτικής διαταραχής στον πληθυσμό τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κατάθλιψη εξακολουθεί να υπάρχει και σε αυτές τις χώρες και σε άλλα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη. Συχνά όμως υπάρχει χαμηλή εστίαση στη θεραπεία της κατάθλιψης επειδή οι κυβερνήσεις τους, δίνουν προτεραιότητα σε άλλες εθνικές ανησυχίες, όπως η υγιεινή, η πείνα και άλλες ασθένειες.
Ποιο είναι το μέλλον για τους ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή;
Τα κρούσματα κατάθλιψης αυξάνονται παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ υπολόγισε, ότι το 76 με 85 % του παγκόσμιου πληθυσμού παλεύει με ψυχικές διαταραχές. Πολλοί άνθρωποι είναι από χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος με έλλειψη πρόσβασης σε επιλογές θεραπείας κατάθλιψης. Επιπλέον, πολλές περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών δεν αναφέρονται ή δεν διαγιγνώσκονται ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι ασθενείς εξακολουθούν να ντρέπονται για την ασθένειά τους. Επίσης, πολλοί δεν είναι ενημερωμένοι για το ότι η κατάθλιψη είναι ιάσιμη.
Τα καλά νέα είναι, ότι πολλοί ερευνητές θεωρούν, πως το μέλλον για τους ασθενείς με κατάθλιψη είναι μάλλον αισιόδοξο. Όλο και σε περισσότερες χώρες, οι άνθρωποι είναι πλέον πιο πρόθυμοι να συζητήσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπλέον, το στίγμα που σχετίζεται με την κατάθλιψη μειώνεται σταδιακά. Οι ασθενείς με κατάθλιψη αναζητούν και λαμβάνουν ολοένα και περισσότερο ιατρική βοήθεια για την ασθένειά τους αντί να αφήνουν τον εαυτό τους αδιάγνωστο να υποφέρει. Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν κάνει σιγά σιγά τους ανθρώπους, να αναζητούν με αυτοπεποίθηση βοήθεια για την κατάστασή τους.
www.prefer.gr