H Aμάλ Κλούνεϊ επικρίνεται για την σιωπή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα

Έχουν περάσει έξι μήνες από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ και τις επιθέσεις του στον Λίβανο, ωστόσο, η Κλούνεϊ δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για το θέμα

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται η Aμάλ Κλούνεϊ για την σιωπή της για τα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, λόγω της καταγωγής της αλλά και ειδίκευσης της.

Η Aμάλ Κλούνεϊ, σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού, Τζορτζ Κλούνεϊ, είναι Βρετανίδα δικηγόρος Λιβανέζικης καταγωγής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη δικηγόρος, είναι γνωστή και για την οργάνωσή της, το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη (CFJ), και δεν παρέλειψε ποτέ να εκδώσει τις παγκόσμιες ετυμηγορίες του για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι όμως, παρότι η ίδια είναι Λιβανέζικης και παλαιστινιακής καταγωγής, η Γυναίκα της Χρονιάς για το 2022 του περιοδικού Time τηρεί απόλυτη σιωπή για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ σε αυτές τις χώρες – ένα έγκλημα που άλλοι ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν χαρακτηρίσει ως γενοκτονία.

Έχουν περάσει έξι μήνες από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ και τις επιθέσεις του στον Λίβανο, ωστόσο, η Κλούνεϊ δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για το θέμα, ούτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις να το κάνει.

Γεννημένη στον Λίβανο από πατέρα Δρούζο Λιβανέζο και σουνίτη μουσουλμάνα μητέρα Παλαιστινιακής καταγωγής, η οικογένεια της Κλούνεϊ αναζήτησε καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Αφού άσκησε τη δικηγορία για πολλά χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ το 2016, ίδρυσε το CFJ μαζί με τον σταρ του κινηματογράφου σύζυγό της, Τζορτζ.

«Ιδρύσαμε το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη για να κάνουμε τους δράστες μαζικών θηριωδιών να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους και να βοηθήσουμε τα θύματα στον αγώνα τους για δικαιοσύνη», εξηγεί το ζευγάρι στον ιστότοπό τους.

Σήμερα, το CFJ λειτουργεί σε περισσότερες από 40 χώρες. Αυτό περιλαμβάνει πολλές χώρες που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ως εχθρικά έθνη ή υποψήφια για αλλαγή καθεστώτος.

Η Κλούνεϊ και το ίδρυμά της έχουν λάβει ισχυρές θέσεις εναντίον πολλών από αυτά τα έθνη. Ζήτησε να διωχθεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. «Η Ουκρανία είναι, σήμερα, ένα σφαγείο. Ακριβώς στην καρδιά της Ευρώπης», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2022. Τον επόμενο χρόνο, το CFJ κατέθεσε τρεις υποθέσεις στη Γερμανία που κατηγορούν τη Ρωσία για πολλά εγκλήματα πολέμου. Το CFJ μηνύει επίσης την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2016, η Κλούνεϊ καταδίκασε το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για κατά συρροή κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών τους. Το έκανε σε μια διάσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην οποία συμμετείχε ο ηγεμόνας της χώρας, Σουλτάνος μπιν Μοχάμεντ Αλ-Κασίμι. Κρατώντας απόσταση από το να επικρίνει το θλιβερό ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΑΕ, επαίνεσε την κυβέρνηση και απλώς πρόσφερε φιλικές «συμβουλές» στο εμιράτο για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Και όμως, το Ίδρυμα Κλούνεϊ έχει μείνει εντελώς σιωπηλό σχετικά με το κυρίαρχο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας. Μια αναζήτηση για τις λέξεις «Ισραήλ», «Γάζα», και «Παλαιστίνη» τόσο στον ιστότοπό της όσο και στον λογαριασμό της στο Twitter δεν προκύπτουν σχετικά αποτελέσματα.

Το γεγονός έχει απογοητεύσει πολλούς από τους θαυμαστές των Κλούνεϊ που κανένας από τους δύο δεν έκανε δήλωση σχετικά με τη χώρα γέννησής της και τη χώρα της καταγωγής της που διαλύεται από μια δύναμη που υποστηρίζεται από τη Δύση. Ακόμη και όταν ρωτήθηκε απευθείας σχετικά με αυτό, ο Τζορτζ Κλούνεϊ φάνηκε να αποφεύγει την ερώτηση, δηλώνοντας:

«Ολόκληρη η περιοχή [η Μέση Ανατολή] καίγεται, και είναι εντελώς αποκαρδιωτικό. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσευχηθείτε να υπάρξει κάποια εκδοχή για κάποιο ειρηνικό τέλος σύντομα. Αλλά δεν το βλέπω να συμβαίνει στο πολύ εγγύς μέλλον και δεν νομίζω ότι το κάνει κανείς».

Γιατί οι Κλούνεϊ και το ίδρυμά τους έχουν δείξει ελάχιστο έως καθόλου ενδιαφέρον για την Παλαιστίνη (ή τον Λίβανο); Πρώτον, το CFJ χρηματοδοτείται κυρίως από μεγάλα φιλελεύθερα ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Ford και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, και ξένες πηγές όπως η γερμανική και η σουηδική λοταρία ταχυδρομικού κώδικα, καμία από τις οποίες δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για Παλαιστινιακό ακτιβισμό.

Επιπλέον, η ίδια η Κλούνεϊ έχει στενούς δεσμούς με πολλούς στο κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους πιο σκληροπυρηνικούς ζηλωτές υπέρ του Ισραήλ οπουδήποτε. Το 2016, αυτή και ο σύζυγός της φιλοξένησαν έναν έρανο για τη Χίλαρι Κλίντον με τον Ισραηλινοαμερικανό δισεκατομμυριούχο Χάιμ Σαμπάν στην έπαυλή τους. Τα εισιτήρια για την εκδήλωση κόστιζαν $34,000 το καθένα.

Επιπλέον, η Κλούνεϊ έχει αποδεχτεί μια σειρά από κυβερνητικές θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου – θέσεις που σπάνια πηγαίνουν σε ριζοσπαστικούς ξένους αλλά μάλλον σε
εκείνους που βρίσκονται σταθερά στο κατεστημένο. Αυτές οι θέσεις περιλαμβάνουν διορισμό στην Ομάδα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Γενικού Εισαγγελέα, που σημαίνει ότι εκπροσώπησε τη βρετανική κυβέρνηση στα εγχώρια και διεθνή δικαστήρια. Η κυβέρνηση την διόρισε επίσης Ειδική Απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Νομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

Ωστόσο, μια ανώτερη θέση που η Κλούνεϊ απέρριψε δημόσια, ήταν η συμμετοχή στην έρευνα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που εξετάζει τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Protective Edge (2014). Όταν πιέστηκε να εξηγήσει την απόφασή της, απλώς ανέφερε μια σύγκρουση προγραμματισμού (αρνούμενη να καταδικάσει το Ισραήλ), δηλώνοντας:

«Με τρομάζει η κατάσταση στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα οι απώλειες αμάχων που έχουν προκληθεί, και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη έρευνα και λογοδοσία για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί… Είναι τιμή μου που έλαβα την προσφορά, αλλά δεδομένων των υφιστάμενων δεσμεύσεων – συμπεριλαμβανομένων οκτώ υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη – δυστυχώς δεν μπόρεσα να αποδεχτώ αυτόν τον ρόλο. Εύχομαι στους συναδέλφους μου που θα υπηρετήσουν στην επιτροπή κουράγιο και δύναμη στις προσπάθειές τους».

Μιλώντας σε ένα πάνελ με τη Μισέλ Ομπάμα και τη Μελίντα Γκέιτς, η Κλούνεϊ περιέγραψε την «πραγματική κινητήρια δύναμη» πίσω από τη δουλειά της.

«Ο γιος μου ζωγράφισε μια φωτογραφία μιας φυλακής τις προάλλες και είπε “Ο Πούτιν θα έπρεπε να είναι εδώ”», είπε πριν συνεχίσει: «Σκέφτομαι ότι σε λίγα χρόνια όταν είναι πάνω από πέντε θα αρχίσουν να μαθαίνουν για μερικά από αυτά τα θέματα για τα οποία μιλάμε και τι συμβαίνει στον κόσμο… Όταν μας ρωτούν, “Τι κάνατε για αυτό; Τι είπατε για αυτό;” και ελπίζω η απάντηση να είναι καλή».

Οι επικριτές της ωστόσο σχολιάζουν ότι αν ο γιος της τη ρωτήσει ποτέ τι έκανε καθώς το Ισραήλ διενεργούσε εγκλήματα πολέμου στη Μέση Ανατολή, θα έχει μια σαφή απάντηση: σιώπησε για τη γενοκτονία.

ΠΗΓΗ: Zougla.gr / Με πληροφορίες από MintPressNews