Διάσημοι θύματα bullying. Ξυλοδαρμοί, προσβολές και περιθωριοποίηση

Οι διάσημοι που μίλησαν -και συνεχίζουν να το κάνουν- για το bullying που δέχθηκαν στην παιδική τους ηλικία από τους συμμαθητές τους.

Hμητέρα της Μπιγιόνσε αποκάλυψε ότι η κόρη της, ούσα μαθήτρια, είχε πέσει θύμα bullying. Δεν είναι λίγες οι φορές που προβεβλημένα πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος έχουν νιώσει την ανάγκη να μιλήσουν για το bullying που είχαν δεχθεί ως παιδιά από τους συμμαθητές τους.

Πειράγματα, βρισιές, στοχοποιήσεις, ξυλοδαρμοί. Οι ιστορίες, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται μέχρι και σήμερα με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και διαφορετικούς περιβάλλοντες χώρους.

Μπιγιόνσε

Photo Credits: Jeff Daly/Invision for Parkwood Entertainment/AP Images

Για τα παιδικά χρόνια της Μπιγιόνσε μίλησε στη Vogue η μητέρα της, Τίνα Νόουλς. Δεν ήταν πολλά αυτά που είπε, μοιράστηκε όμως μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια.

«Η Μπιγιόνσε ήταν πολύ ντροπαλή και της έκαναν bullying», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως η κόρη της είχε το θάρρος να υπερασπιστεί ένα άλλο παιδί που βίωνε παρόμοιες συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον.

 

«Αλλά την ημέρα που υπερασπίστηκε κάποιον (σσ άλλαξε). Δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό της, υπερασπίστηκε ένα άλλο άτομο. Συγκινούμαι όταν μιλάω γι’ αυτό. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανη γι’ αυτήν».

Ντέμι Λοβάτο

Photo Credits: REUTERS/Andrew Kelly

«Η τελευταία δεκαετία μού έδωσε μαθήματα για μια ολόκληρη ζωή. Έμαθα ότι τα μυστικά σε αρρωσταίνουν, μαθαίνω πώς να είμαι φωνή κι όχι θύμα.

Έμαθα ότι η αγάπη είναι απαραίτητη, ο σπαραγμός είναι αναπόφευκτος και η μοναξιά είναι βάναυση. Έμαθα ότι το κλειδί για να είσαι ευτυχισμένη είναι να λες την αλήθεια σου και να είσαι εντάξει χωρίς όλες τις απαντήσεις», ανέφερε η Ντέμι Λοβάτο στο ντοκιμαντέρ της “Simply Complicated”.

Στο δημοτικό η Ντέμι Λοβάτο ήταν θύμα bullying κι αργότερα στο γυμνάσιο στη ζωή της μπήκε και το cyber bullying (διαδικτυακός εκφοβισμός).

«Η μεγαλύτερη αδερφή ενός συμμαθητή μου είχε πει ότι φαινόμουν χοντρή και έπρεπε να κάνω εμετό. (…) Ένιωθα παρείσακτη, σκουπίδι. Όταν ήμουν 12 ετών, δέχτηκα bullying, ανέπτυξα ένα κοινωνικό άγχος και δεν εμπιστευόμουν τα άλλα κορίτσια της ηλικίας μου. Τότε μια μέρα, ένα από τα δημοφιλή κορίτσια της τάξης άρχισε να λέει ‘’η Ντέμι πρέπει να αυτοκτονήσει. Πρέπει να κόψει τις φλέβες της”».

Το κορίτσι εκείνο κυκλοφόρησε μια «αίτηση αυτοκτονίας» και έβαλε και άλλους συμμαθητές της να την υπογράψουν. «Δεν είχα φίλους. Ήμουν μόνη μου. Με αποκαλούσαν ‘’πόρνη’’ και ‘’χοντρή’’ και σε αυτό βασίστηκα», εξομολογείται.

«Είχα κατάθλιψη σε πολύ, πολύ νεαρή ηλικία, με γοήτευε ο θάνατος, αναρωτιόμουν πώς θα ήταν η κηδεία μου. Δεν ήξερα γιατί σκεφτόμουν τόσο σκοτεινά και μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω τι πραγματικά συνέβαινε», πρόσθεσε η Λοβάτο.

Το bullying που βίωνε ήταν «παραλυτικό» και θα έκανε τα πάντα για να αποκτήσει φίλες. Έτσι κι έγινε χωρίς να λογαριάσει τις συνέπειες. Ένα από τα δημοφιλή κορίτσια, τη ρώτησε: «πίνεις;».

Η Ντέμι Λοβάτο εξομολογείται ότι αυτή ήταν η πρώτη της εμπειρία με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. «Ζήσαμε πολλά πράγματα μαζί, πίνοντας και κάνοντας χρήση και μεγαλώνοντας. Δεν ξέραμε ότι επρόκειτο να ακολουθήσει αυτή η καθοδική πορεία».

Η Ντέμι Λοβάτο έχει προσπαθήσει πολύ να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Έχει παλέψει με την κατάθλιψη και τις διατροφικές διαταραχές. Δεν ήταν -δεν είναι εύκολο- και ξέρει καλά πως δεν έχει περιθώριο για πισωγυρίσματα. Ο αγώνας της είναι συνεχής και πολύ συχνά, πια, μιλάει για όσα έχει ζήσει προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά.

Έμινεμ

Photo Credits: REUTERS/Mario Anzuoni

Το bullying ήταν κομμάτι της ζωής του, ήδη από την ηλικία των 9 ετών. «Με έδερναν στους διαδρόμους, στις τουαλέτες, με κλείδωναν στα αποδυτήρια, με έσπρωχναν σε ντουλάπια», ανέφερε ο Έμινεμ μιλώντας στον δημοσιογράφο Άντερσον Κούπερ.

Ξυλοκοπήθηκε μάλιστα τόσο άγρια που νοσηλεύτηκε σε κώμα για μια εβδομάδα. Εκείνος και η μητέρα του μετακόμιζαν πολύ συχνά κι έτσι ήταν πάντα το νέο παιδί στην τάξη, «βούτυρο στο ψωμί» των νταήδων του σχολείου.

Ριάνα

Photo Credits: REUTERS/Mario Anzuoni

«Το γεγονός ότι είχα διαφορετικό χρώμα δέρματος από τους υπόλοιπους δεν αποτελούσε πρόβλημα στο σπίτι μου, αλλά έγινε πρόβλημα όταν πήγα στο σχολείο. Κάτι που πραγματικά με μπέρδεψε στην αρχή» έχει πει η Ριάνα σε συνέντευξή της, σχετικά με το bullying που έχει δεχτεί.

«Οι ενοχλήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και την τελευταία μου μέρα στο δημοτικό. Ζούσα μια κόλαση».

Τζέσικα Άλμπα

Photo Credits: REUTERS/Danny Moloshok

«Με εκφόβιζαν τόσο άσχημα που ο πατέρας μου συνήθιζε να με πηγαίνει ο ίδιος στο σχολείο για να μην μου επιτεθούν» έχει εξομολογηθεί η Τζέσικα Άλμπα.

«Εκτός ότι ήμουν μιγάς, οι γονείς μου δεν είχαν χρήματα και έτσι με κορόιδευαν, επειδή δεν είχα ποτέ τα καλά ρούχα ή ωραία σχολική τσάντα».

Τομ Κρουζ

Photo Credits: EPA/KIYOSHI OTA

Ο Τομ Κρουζ αναγκάστηκε να αλλάξει 15 σχολεία. Ήταν τέτοιο το bullying που δεχόταν λόγω της δυσλεξίας του που τα σχολικά του χρόνια στιγμάτισαν την ενήλικη ζωή του.

«Ένιωθα πως δεν ανήκω πουθενά. Τα αγόρια δεν με έκαναν παρέα και με αντιμετώπιζαν ως ένα προβληματικό παιδί. Με κορόιδευαν και εγώ κλεινόμουν όλο και περισσότερο στον εαυτό μου. Έκανα χρόνια να το ξεπεράσω» έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Parade.

«Πολλές φορές ο μεγαλόσωμος νταής ερχόταν και με έσπρωχνε. Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά, ίδρωνα και ένιωθα ότι ήθελα να κάνω εμετό. Δεν μου αρέσουν οι νταήδες.

Και δεν ήταν μόνο το σχολείο. Παρόμοιες καταστάσεις βίωνε και στο σπίτι του από έναν άλλο νταή, τον πατέρα του.

Σε μια σπάνια εξομολογητική στιγμή, είχε αναφέρει: «Ήταν νταής και δειλός. Το είδος του ανθρώπου που, αν κάτι πάει στραβά, σε κλωτσάει. Ήταν ένα σπουδαίο μάθημα στη ζωή μου. Τη μια στιγμή σε νανουρίζει και σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και την άλλη “έκρηξη”».

Σάντρα Μπούλοκ

Photo Credits: REUTERS/Simon Dawson

Η Σάντρα Μπούλοκ μεγάλωσε στη Γερμανία. Η ζωή της ίδιας και της αδερφής της άλλαξε όταν μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Επέστρεφα στο σχολείο από την Ευρώπη και έμοιαζα με κλόουν σε σύγκριση με τον κουλ τρόπο που έμοιαζαν και ντύνονταν οι άλλοι μαθητές.

Τα παιδιά είναι κακά και το λυπηρό είναι ότι μπορώ ακόμα να θυμηθώ το όνομα και το επώνυμο κάθε ενός από αυτά τα παιδιά που ήταν κακά μαζί μου», έχει δηλώσει η Μπούλοκ.

Τζάστιν Τίμπερλεϊκ

Photo Credits: REUTERS/Kevin Lamarque

«Με πείραζαν όλη την ώρα. Είχα απαίσια ακμή και περίεργα μαλλιά. Τα χέρια μου ήταν πολύ μακριά», έχει πει ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ σε συνέντευξή του για το bullying που δεχόταν από τους συμμαθητές του.

«Με αποκαλούσαν διαφορετικό, με αποκαλούσαν παράξενο, με αποκαλούσαν και μερικές άλλες λέξεις που δεν μπορώ να πω στην τηλεόραση.

Ευτυχώς, η μητέρα μου με δίδαξε ότι το να είσαι διαφορετικός είναι καλό. Ότι το να είσαι διαφορετικός σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά», είχε αναφέρει ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ όταν παρέλαβε το βραβείο Innovator Award στα iHeartRadio Awards.

 

ΠΗΓΗ: BHMA